petak, 9. prosinca 2016.

GEORGE ORWELL

George Orwell bio je poznati engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po svojim djelima "Animal Farm" i "1984".

Slikovni rezultat za george orwellEric Arthur Blair rodio se 25. lipnja 1903. godine u Indiji. Nakon što je završio studij u Etonu nije se nadao da će dobiti sveučilišnu stipendiju i nije imao novca pa je počeo je raditi u kraljevskoj policiji u Burmi. Ubrzo nakon toga dao je otkaz i vratio se u Englesku. 1933. godine počeo je pisati za New Adelphi i koristio se drugim imenom-George Orwell. U mladosti je živio u Parizu i Londonu gdje je prao posuđe, a ponekad je morao živjeti i kao beskućnik. To opisuje u svojoj knjizi "Down and Out in Paris and London". Sudjelovao je u Španjolskom domovinskom ratu jer je vjerovao da mora biti dio toga a o tome je kasnije napisao i knjigu "Homage to Catalonia".
Slikovni rezultat za george orwellTijekom Drugog svjetskog rata je objavljivao političke i književne članke u Tribuneu, Observeru i Manchester Evening News. 1949. objavljeno je njegovo najpoznatije djelo "1984", znanstvenofantastični roman koji govori o budućnosti temeljen na njegovim iskustvima. George je preminuo 21. siječnja 1950. godine od tuberkuloze.

FILMOVI TEMELJENI NA NJEGOVIM DJELIMA:


3 komentara:

  1. Sviđaju mi se njegova djela. Jako lijepo uređen blog ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lik izgleda kao da je iz nekog horora... bar meni...

    OdgovoriIzbriši
  3. Čitala sam da je napisao priču za radio "Rat svjetova" gdje su se vanzemaljci spuštali na zemlju, pa su ljudi pomislili da se to stvarno događa, pa je izbila panika.

    OdgovoriIzbriši